Betonové monstrum, nebo skvost?

Barbican Centre

Když vám po válce vlivem bombardování zbude velký prostor, pro který se musí najít nové využití, dá se to vyřešit tak jako v Barbicanu. Tedy že zde postavíte obrovské betonové monstrum, která už zničí asi jen nějaký hodně velký meteorit.

Barbican je jeden z nejslavnějších projektů brutalistické architektury.

Barbican je jeden z nejslavnějších projektů brutalistické architektury.

Betonu je tady opravdu strašně moc, asi jako kdybyste postavili na sebe Kotvu a Thermal a ještě to několikrát vynásobili. Barbican, to nejsou jen hranoly, jak je tomu na jiných betonových sídlištích. Zde byly ambice, dát tomu nápaditější tvary.

 

Někomu se to líbí, někoho se jímá hrůza z masivnosti zdejší architektury. Tomuto místu se však nedá upřít jeho zajímavost. Není to jen běžné sídliště, najdete zde i kulturní vyžití. Byť to místy může působit trochu divně. Když jsem například šel do místní galerie, trpěl jsem pocitem, že spíš jdu k někomu do bytu. Vnitřní prostory zdejšího kulturního centra na mě opravdu působí jako místo, kde někdo bydlí a já k němu jdu na neohlášenou návštěvu.

 

Jsou zde rozsáhlé veřejně přístupné prostory, kde si můžete jen tak sednout, aniž byste si museli cokoliv objednat, můžete se zdarma připojit k internetu a jen tak sedět.

 

Kromě toho zde můžete zajít do knihovny, kina, divadla nebo koncertní síně. Nějakým způsobem jsem také zabloudil do velkého skleníku, který je přístupný zdarma. Asi jako kdybyste u vašeho sídliště měli park, s tím rozdílem, že tento je navíc zastřešený.

 

Zkrátka Barbican je velmi zajímavé místo vyvolávající spoustu zvláštních pocitů.

 

 

P. S. Doporučuji zhlédnout díl o Barbicanu v pořadu Gebrian versus.

Antik Praha
Internet Art

Starožitnosti, Cestování bez průvodce na Google +, Facebook, Twitter

Experimentárium
Rhodos, Řecko